Podmínky provozu v MŠ od 12. 4. 2021

07.04.2021 18:04

Vážení rodiče,

dle Mimořádného opatření vlády č. j.: MZDR 14600/2021-3/MIN/KAN bude, od pondělí 12. 4. 2021 do odvolání, umožněna osobní přítomnost ve školách těm dětem, které budou testovány na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem. Děti se budou testovat pomocí antigenního testu, přičemž se nejedná o zdravotnický výkon. Samotný test bude neinvazivní povahy, čímž se rozumí takový typ testu, kterým se nevykonávají fyzicky nepříjemné úkony. Jedná se tedy o proces, kdy nedochází k zásahu do tělesné integrity osoby (§ 93 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů). Škola může namísto státem dodávaných antigenních testů zajistit dětem i RT-PCR testy, i zde se však bude muset jednat o testy neinvazivní.  Preventivní antigenní test se provádí s frekvencí dvakrát týdně s tím, že první test se provede první den osobní přítomnosti dítěte ve škole v týdnu a mezi jednotlivými termíny testování v jednom týdnu jsou minimálně 2 a maximálně 3 pracovní dny. Preventivní test se vždy provádí bezprostředně po příchodu do školy. Nebude-li dítě přítomno v den termínu testování ve škole, testování se provede v den jeho příchodu.

Při testování dětí v předškolním vzděláván je možná asistence rodiče nebo osoby, kterou rodiče pověří.

Testovat se nemusí děti, u kterých je možné doložit negativní výsledek RT-PCR testu nebo negativní výsledek POC antigenního testu (ne starší než 48 hodin) a které zároveň nemají příznaky onemocnění COVID-19. Testovat se nemusí také ty, které onemocnění COVID-19 již prodělaly a neuplynulo více než 90 dní od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Je to ovšem nutné prokázat (např. potvrzením od lékaře, lékařskou zprávou, zprávou z laboratoře v listinné či elektronické podobě).

Povinné používání ochranných prostředků dýchacích cest se na děti v MŠ nevztahuje. Prosíme Vás, ochranné prostředky dýchacích cest, připravte dětem do batůžku pro případnou potřebu.

Při prvním nástupu do MŠ po 12. 4. 2021 si prosím vyhraďte cca 15 minut na antigenní test. Testování proběhne v pergole před vchodem a v pergole v zadní části zahrady, případně v tělocvičně MŠ dle počasí.

Všechny další podrobnější informace naleznete na stránkách MŠMT viz odkaz.
Informace k provozu škol od 12. dubna 2021, MŠMT ČR (msmt.cz)

Další informace a instruktážní videa k testování naleznete na webu TESTOVANI.EDU.CZ
Budeme rádi, když dětem zkušenost distančně zprostředkujete.

Děkujeme Vám, že jste využívali možnost individuálních konzultací v MŠ. Touto cestou jste dětem návrat usnadnili a podpořili adaptaci. Doba izolace rodin z důvodů šíření epidemie je pro nás všechny náročná. Jednotlivé potřeby Vašich dětí můžete konzultovat s učitelkami na třídě, telefonicky, formou třídních emailů, případně si domluvit osobní setkání. Prosím, informujte nás, pokud Vaše dítě potřebuje zvýšenou podporu nebo prožilo náročnou situaci. Velmi děkujeme za důvěru.

Zpět